5
Eylül 11, 2008 Posted by CyberGuy in Elektronik

SERİ PORT YÖNTEMİ İLE HDD KURTARMAK

Sistemden ulaşılamayan HDD'i seri port ile kurtarmak ...

Genelde Seagate disklerde sıkça karşılaşılan 0 MB yada diskin tanınması durumlarında kullanabileceğiniz bu seri port yöntemi ile diskinize yeniden ulaşabilirsiniz...

Olurda birgün kullandığınız HDD sistem tarafından görülmemeye başlar yada kapasitesi 0 MB olarak görünürse aşağıdaki yöntem ile bilgilerinizi kurtarma şansınız olacaktır. Kendi diskim bozulduğunda bu yöntemle Seagate 7200.11; 1 TB HDD içindeki tüm bilgileri kurtardım. Eğer ne yaptığınızdan emin değilseniz aşağıda anlatılan işlemleri yaparken bir bilenle beraber yapmanız sorun çıkmaması için faydalı olacaktır. Sormak istedikleriniz için irtibat bölümünden mesaj gönderebilirsiniz.

Bu bölümde adım adım kurtarma işlemi anlatılmaktadır:

Seagate ST31000333AS modeli olan 7200.11 1TB diskim göçtü :). Bu bir external disk olarak kutuda kullandığım yedeklerimi aldığım diskti. İçinden bazı bilgileri almak için USB den taktığımda sistem görmedi. HDD motoru dönmeye başlıyor daha sonra kafalar park ediyor sesi geliyor motor duruyor ve sonra tekrar dönmeye başlıyor ve aynı işlemi sonsuza kadar tekrar ediyordu. Adaptör bozulmuştur iyimser düşüncesi ile HDD desktop'a taktım ama sonuç değişmedi. Daha önce pek çok sefer arkadaşlarımı diklerini kurtarmıştım (notebooklardan, raid 5 sistem vb şekillerde) ancak bu sefer kendi bilgilerim olduğu için de endişelenmedim değil.

Yine iyimser bir yaklaşımla artta sorun olabileceğini düşünerek sigorta görevi yapan devre elemanını pcb üzerinden değiştirdim ancak sonuç değişmedi. Bende seri bağlantı ile çözmeyi denedim. Aşağıda yapılan işlemler bazı püf noktaları ve sonuç hakkındaki yazımı bulabilirsiniz.

Öncelikle CA-42 kablo edinmelisiniz. 2 tip satılmakta biri orjinal olan diğeri de taklit olanı ancak her ikiside çalışıyor. Orjinalinde 5-6 damar kablo varken taklit olanında 3 adet kablo var. Telefona girecek ucu keserek USB bağlanacak tarafındaki uçlara soket bağlantılarını yaptım.

GND (Şase ucunu ohm metre ile kontrol ettim) benim kullandığım kabloda geriye 2 kablo kaldığı için biri TX diğeri Rx olmalıydı. Orjinal kablo alınırsa USB kutuyu açtığınızda hangi kablonun Rx hangisinin Tx olduğu kartın üzerinde yazıyor.

İnternet araştırmalarımda seri ile işlem yaparken HDD ile kontrol kartı arasında karton koyarak irtibatın kesilmesi ile ilgili bilgiler vardı ancak bu yöntemlerden bazıları motor bağlantısını kesiyordu bazıları da veri akışı sağlayan bölgeyi kapatıyordu. Ben data bölümünü devre dışı bıraktım. Vidaları gevşeterek data pinlerinin olduğu bölüme karton koyarak iletişimi kestim.

Bu noktadan sonra HDD enerji verdiğimde kafalar park etmedi bende sorunun kafalar veya plaketlerde olmadığını anladım. Vista kullanıyorsanız Hyperterminal içinde artık yok bu nedenle internetten hypertrm.zip araştırarak bir klasöre indirin açınca içindeki hypertrm.exe dosyasını kullanabilirsiniz.

Bu noktadan sonra yapılacaklar sırası ile şöyle:

1. CA-42 kablosunu boş olarak USB takın ve gerekli driverları yükleyin işlem bittiğinde aygıtlar altında com port olarak yeni bir cihaz yaratacak bunun yanında yer alan com port numarası önemli bendeki com11 olarak buldu.

2. Kabloyu USB'den sökün ve CA-42 kablosunun uçlarını HDD üzerindeki seri haberleşme pinlerine takın. Şase zaten belli eğer bilgisayar ile haberleşme sağlanmazsa Rx ve TX yerini değiştirip deneyebilirsiniz.

3. HDD enerji verin motor dönmeye başlayacak daha sonra USB'yi bilgisayara takın.

4. Hyperterminal için ayarları yapın USB'nin bulduğu com port u seçin bendeki Com11 ve bu port için ayarlar :

Bits per second : 38400
Data bits : 8
Parity : N
Stop bits : 1
Row control : N
5. Bu noktadan sonra kablo bağlantıları doğru ise Ctrl + Z tuşuna basınca ekrana

ASCII Diag mode 
F3 T>

yazmalı sırası ile yazılacaklar: (Not ekrana verilecek komutlarda küçük harf ve büyük harf önemlidir)

F3 T> /2
F3 2> Z


Eğer sıkıntı yoksa ekrana şu mesaj çıkacaktır.

Spin Down Complete Elapsed Time 0.140 msecs

Eğer Z komutundan sonra

LED:000000CC FAddr:0025DDD9 benzeri mesajlar gelirse HDD dinleyin ve motorun durmasını bekleyin. Motor durduktan sonra Ctrl + Z tuşuna basarak işlemi tekrarlayın bu sefer Spin Down Complete yazısı gelecektir.

Şimdi diski çok hareket ettirmeden kartonu çekerek (Bu arada bütün kablolar bağlı USB + Güç kablosu) özellikle pinlerin bulunduğu bölgedeki vidanın sıkılı olduğunu kontrol ederek vidaları sıkıştırın.

Hazırsanız U tuşuna basarak motorun yeniden çalışmasını sağlayın

F3 2> U

Biraz bekledikten sonra şu mesaj gelmeli

Spin Up Complete Elapsed Time 8.363 3 secs

Eğer aşağıdaki gibi bir mesaj alıyorsanız haberleşmede problem vardır. Kart diskin pinlerine doğru şekilde değmiyordur. İşlemlere baştan başlayarak doğruluklarını kontrol edin

DiagError 00006008
Spin Error
Elapsed Time 39.083 secs
R/W Status 2 R/W Error 84150180

Spin Up işlemi sonrasında motor dönmeye devam edecektir.

Yeni komut /1

F3 2> /1

Sonraki N1

F3 1> N1

ve /T

F3 1> /T

Şimdi USB bağlı iken diskin elektriğini kesin (Diskin power kablosunu çıkarmak yeterli olacaktır) 10-15 sn bekleyin. Enerjiyi yeniden verin disk motoru çalışacaktır.

Ekrana komut giremiyorsanız Ctrl + Z tuşuna basarak komut almasını sağlayın ve şu komutu girin i4,1,22 (büyük/küçük harflere dikkat)

F3 T> i4,1,22

Şimdi can alıcı komutta sıra m0,2,2,,,,,22 (evet 5 tane virgül var)

F3 T> m0,2,2,,,,,22

Bu u noktadan sonta işlem biraz uzun sürebilir. Endişelenmeyin bir fincan çay alın ve rahatlayın. Ekrana bir süre sonra şöyle bir mesaj gelmeli. Bizim için önemli olan mesaj "User Partition Format Successful " kısmı bu işlem ile disk erişimi yeniden yapılandırılmış olacaktır.

Max Wr Retries = 00, Max Rd Retries = 00, Max ECC T-Level = 14, Max Certify Rewrite Retries = 00C8

User Partition Format 3% complete, Zone 00, Pass 00, LBA 00004AA5, ErrCode 000
00080, Elapsed Time 0 mins 30 secs
User Partition Format Successful - Elapsed Time 0 mins 30 secs
Zone re-format was skipped.

Bu noktadan sonra herşeyi kapatıp diski normal şekilde bağladığınızda sorunsuz bir şekilde erişim sağlayabileceksiniz. Tabii ki yinede önemli bilgilerinizi başka bir medyaya kopyalayaıp yedekte tutmakta fayda var.

Bu işlemden sonra daha kolay bir kullanım için yaptığım konnektör fotoğraflarını yukarıda bulabilirseniz.

Konnektör yada kablo ihtiyacınız olursa bana irtibat bölümünden ulaşabilirsiniz.

0.0/60votes
Voting statistics:
RatePercentageVotes
60%0
50%0
40%0
30%0
20%0
10%0
Click to share thisClick to share this