HDD PCB KART DEĞİŞİMİ
Eğer bilgisayarınızda kullanmakta olduğunuz HDD (hard disk drive) birgün çalışmamaya karar verirse ve sistem artık diski hiçbir şekilde görmemeye başlamışsa uygulanabilecek birkaç yöntem var. Bu bölümde bahsedilen çalışma HDD kartının arızalı olduğu durumlar için geçerlidir. HDD içindeki plakalarda, kafalarda yada motor arızalarında bu yöntem işe yaramayacaktır.
Eski model birçok HDD kart arızası yaşandığında, benzer model ve özelliklere sahip (kafa, sektör, kapasite) donör HDD kartı değişimi ile çoğu zaman bilgilere ulaşabilmek mümkündü.
Ancak yeni nesil HDD başlangıç bilgileri HDD plakalarında ve HDD ana kartı üzerinde bulunan çiplerde bulunduğu için kart değişimi yapılsa bile HDD bilgisayar tarafından tanınmayacaktır. Örnekte verilen HDD hiçbir şekilde tepki vermiyordu. Ne bios da görünüyor ne de HDD motor dönme sesi geliyordu. Benzer model başka bir HDD kartını bu HDD kartı ile değiştirdiğimde motor dönme sesi duyuldu ancak kafalar hareket etmiyor ve bios tarafından hala tanınmıyordu.
Yapılacak işlem eski karttaki firmware, seri numarası, sektör ve başlangıç bilgilerini donör HDD den alınan karta aktarmak olacaktır.
Bunun için 2 yöntem var;
Birinci yöntem HDD özel kurtarma donanım ve yazılımları ile kartın üzerindeki çipte yer alan bilgilerin yedeğini alıp yeni karttaki çipin üzerin yazdırmak. Ancak bu yöntemde hem özel bazı bilgisayar kartlarına hemde pahalı yazılımlara ihtiyaç duyulacaktır.
İkinci ve daha kolay yöntem ise bozuk olan kart üzerindeki bilgileri saklayan çipi sökerek donör kartın üzerinde çiple yer değiştirmek. Bunun için ince uçlu bir havyaya yada varsa daha profesyonel bir çözüm olan sıcak hava üflemeli bir havyaya sahip olmak.
İlk aşamada her iki karttaki NVRAM çiplerini söküyoruz. Söküm işleminden önce kartların üzerindeki çip yerleşim yönlerini unutmamak adına işaretleme yapmak yada fotoğrafını çekmek faydalı olacaktır. Ayrıca arızalı kartın (ihtiyacımız olan çip) ve diğer kartın üzerindeki çiplerin söküldükten sonra karışmaması için farklı bir işaretlemeler yapmak da faydalı olacaktır.
Her iki çipi de söktükten sonra çalışmayan karttan elde ettiğimiz çipi donör (yeni) kart üzerine dikkatlice lehimliyoruz. Kartı HDD monte ettikten sonra sistem bağladığınızda hem motor sesini hemde kafaların hareket ederek başlangıç bilgilerini okuduğunu duyacaksınız. Bunun ardından sistem HDD tanıyarak eskisi gibi çalışmaya devam edecektir.
Aşağıda sadece kart değişimi yaparak sistemin neden çalışmadığı ile ilgili küçük bir açıklamayı da bulabilirsiniz.
Neden sadece HDD Kart değişimi işe yaramıyor?
Bunun nedenlerini Hitachi HST542525 model bir disk üzerinde anlatmaya çalışalım
HDD ler kendilerini sisteme tanıtabilmeleri için bazı başlangıç bilgilerini yüklemeye ihtiyaç duyarlar bu yapılandırma bilgileri firmware olarak adlandırılırlar. Firmware; boot program olarak nitelendirilebilir, içerisinde fabrika varsayılan ayarları, fabrikada üretim sırasındaki testlerde yaratılmış olan kalibrasyon bilgileri vs yer alır. Ayrıca hatalı sektör bilgileri, haritalandırma bilgileri gibi veriler de bu alanda yer almaktadır. Ve bu bilgiler her bir HDD için özel ve tektir.
Bu bilgilerin bir kısmı HDD içerisinde bulunan plakalarda yer alır (bu bölgeye özel bilgi ve araçlara sahip olamayan son kullanıcılar ulaşamazlar) bir kısmı da baskılı devre üzerindedir. Bazı HDD lerde bu bilgiler ana işlemci üzerinde yer alırken birçok modelde ayrı bir çip üzerine yazılırlar. Bizim örneğimizdeki HDD bu bilgiler NVRAM (non-volatile random access memory) ismi verilen ve kırmızı ok ile işaretli çip içerisinde yer almaktadır. Bu bilgiler cihaz üzerindeki enerji kesikse bile kalıcı olarak çipte tutulmaya devam eder.
NVRAM hakkkında biraz daha bilgi edinmek için içeriğine göz atabiliriz.
Kırmızı ile işaretli alan firmware versiyonunu yeşil olan kısım ise seri numarasını belirtmektedir.
Firmware nereden başlayacağı bilgilerini HDD içindeki plakalardaki bölgeden edinir. Aynı model HDD olsa bile bu başlangıç bilgileri her HDD ayrı ayrıdır. Bu sebeple sadece kart değişimi yapıldığında kart üzerinde yer alan çip aracılığı ile HDD içerisinde plakara sorgu yaptığında doğru adrese gidemeyeceği için başlangıç bilgilerine erişemeyecek ve kendisini sisteme tanıtamayacaktır.
Anlatiminiz icin tesekkurler. Benim samsung diskimdede ayni sorun var. Disk calisiyor, donuyor, kafa vurma surtme sesi yok. Disk dusmedi. Notebooka 2. Diski takmaya yarayan aparat bu hale getirdir. Disk yonetiminde gorunmuyor, aygit yoneticisinde, driveri yuklenmemis usb aygit olarak gorunuyor. Usb aygit taninmadi demiyor. Bu yontem ise yararmi sizce, yada sizin onerebileceginiz bir yontem varmi? Tesekkurler simdiden…
Merhaba,
Ben teşekkür ederim. Notebook disklerini external cihazlarla görmeye çalışmakta zaman zaman sorunlar oluşuyor. Özellikle bazı adaptör chiplerinin notebook usb 3.0 çipleri ile uymsuzluğu buna neden olabiliyor. Denemelerinizi farklı bir amkinada ve 2.0 USB özeeliğine sahip portla denemek yada farklı bir adaptör ile test etmek önerilerim olabilir. Yinede uzaktan ve incelemeden birşey söyleyebilmek biraz zor. Teşekkürler
Hocam diskin kartinda bir bolumde yanik olusmus. Simdi orjinal karti bulmaya calisiyorum. Sormak istedigim, bu chip degisimi sirasinda sicak hava ilemi sokulmesi lazim yoksa mikro havya ilemi. Birde bu chip zarar gorurse diskteki verilerin kurtulma sansi sifirlaniyormu?
Merhaba
Geçmiş olsun her iki yöntemide kullanabilirsiniz. Önemli olan her devre elemanında olduğu gibi çok fazla ısınmaması. Çip zarar görürse ulaşma şansınızı kaybetme ihtimali yüksek. Bol şans
Güzel anlatım olmuş gerçekten teşekkürler. Benimde WD5000bpvt model 500 gb hdd var ve biostan bu hddye sifre konulmuş içindeki bilgiler önemsiz. İnternette araştırdım hdd kartının içindeki çipte saklıymış şifresi. Bu çipi sıfırlayabilir miyiz? Ya da bildiğiniz başka bir yöntem var mı?
Merhaba, Teşekkürler. Belki yardımcı programlar ile mümkün olabilir. daha önce denediğim bir yöntem değil. Mantık olarak bios erişebiliyorsa yardımcı yazılımlarda erişebilir diye düşünüyorum. Bir makale vs görürsem buradan bilgi vermeye çalışırım
Slm Öncelikli iyi bir sunum olmuş tek anlamadığım konu NVRAM dediğiniz entegreyi kart üzerinde nasıl tespit etmiş olmanızdı Beni sorum su WD20EARX SATA 64MB Cache 2.0TB harddiskin üzerineki boardta bir entegre fiziken yandı yani entegrenin üzerine bir delik oluştu ve altında bulunan koruyucu sünger bile siyah olmuş ve erimiş durum bu Bu harddisk benim tüm yedeklerimin buluduğu arşivdi bana yardımcı olabilirmisiniz bu hardisk tamir edilebilirmi yoksa hersey uctumu western digital bana yardımcı olabilirmi bu hardiski kurtarmanın yolu nedir? sizden cevap bekliyorum kolay gelsin
Merhaba, mail adresinize yazdım. modeli internnet aratarak nvram çipinin yerini tespit edebilirsiniz. İncelemeden birşey söylemek zor. Ancak benzer bir hdd kartı ile denemekte fayda olabilir. bol şans
merhabalar bende şuanda hitachi 7k750 hdd var bir sabah kalktığımda çalışmıyordu elektrik almıyordu ses 0 olarak, notebook içerisinde. sata ile pc e bağladım bir çok yöntem denedim. aynı model disk buldum kartını değiştirdim elektrik geldi ancak sürekli yeniden başladı. bu çip dğeiştirme işlemi elle yapılan kolay birşeymi yoksa tekrardan lehim montaj filanmı yapmamız gerekiyor ekipmana ihtiyaç varmı ?
Merhaba,
Makalede çipin nasıl değişeceğine ait yazı ve görseller mevcut. Bunları incelemenizi tavsiye ederim. Kart üzerinde fiziksel müdahale gereklidir.
Merhaba, Yorumlarınız için teşekkürler
valla verdiğin bilgi için çok teşekkürler gerçekten dediğini uyguladım 2 tane aynı hdd birinin kartı yandı diğerkini taktım bilgisayar tanımıyordu dediğin çipi değiştirdim sorunsuz eskisi gibi çalışmaya devam etti.
Merhaba, işinize yaramasına sevindim. Bu yöntemle birkaç arkadaş da disklerini kurtarabildiler. teşekkürler
Ancak bu kadar kısa ve net anlatılabilirdi. Tebrikler.
Elinize sağlık çok bilgilenirici ve işe yarar bir paylaşım olmuş.
Çok güzel bir anlatim olmuş.Bilgilendirmelerinizin ve araştirmalarinizin devamini diliyorum.Saygilarimla.
Merhaba, Yorumunuz ve temennileriniz için çok teşekkürler, Saygılar …
çok işime yaradı teşekkürler